Успехът бе потвърден официално от китайската космическа агенция.  Напомням на читателите,

...
Успехът бе потвърден официално от китайската космическа агенция. 
Напомням на читателите,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Новият китайски космически кораб се завърна на Земята!

Успехът бе доказан публично от китайската галактическа организация. 

Напомням на читателите, че изстрелването на галактическия транспортен съд бе осъществено на 5-ти май от космодрума Уенчан благодарение на едностепенната ракета “Лонг Марч 5B ”, притежаваща единствено едно централно ядро и четири странични ускорителя. Ракетата може да извежда до 22 тона потребен товар в ниска околоземна орбита. Корабът бе зареден с остатък от гориво и след достигането на ниската околоземна орбита, той използваше личните си мотори, с цел да доближи до междинна околоземна орбита. Проследяващите организации са открили, че корабът се е отдалечил най-малко на 6 000 километра от Земята, евентуално до 8 000, преди да предприеме маневри за завръщане. Спускането бе осъществено благодарение на парашути, а приземяването бе омекотено от амортизиращи възглавници. Така Китай съумя да извърши задача, аналогична с тази на галактическия транспортен съд на Съединени американски щати “Орион ” през 2014-та година. 

Следователно в международен мащаб има към този момент два галактически кораба за полети на хора оттатък околоземна орбита и до Луната, които извършват полетни проби – корабът на Съединени американски щати “Орион ” и към момента неименуваният галактически транспортен съд на Китай.

Китайският галактически транспортен съд, като се изключи че ще може да се употребява за задачи в далечния космос и до Луната, в началото ще служи за обслужването на огромната модулна орбитална станция, която би трябвало да бъде издигната до 2022-ра година. Изстрелването на дебютния модул на станцията “Тянхъ ” е планувано за следващата година, а по-късно към него ще бъдат добавени още два модула “Уентян ” и “Ментян ”. Впоследствие постоянните задачи до станцията могат да стартират, като новият галактически транспортен съд ще може да транспортира до орбита екипаж от шестима астронавти или композиция от трима астронавти плюс 500 кг потребен товар. 

Успешната задача, която Китай реализира този месец, открива пътя и към реализацията на амбициозните роботизирани експедиции, които ще излетят до края на актуалната година. Първа е задачата до Марс, планувана за юли. Ако тя успее, Китай ще се трансформира едвам във втората страна след Съединени американски щати, постигнала кацане на Червената планета. А за края на 2020-та е предвидено изпращането на възвръщаема задача до Луната, която в роботизиран режим ще би трябвало да кацне на повърхността на естествения ни сателит, да вземе проби от него, след което да достави пробите назад на Земята за по-нататъшни разбори в лаборатории. Подобна задача до Луната не е реализирана от 70-те години на предишния век, когато астронавтите на “Аполо ” и руските задачи “Луна ” доставяха материал от лунния грунд и скали на Земята. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР